Geschiedenis

10268705_840398419310338_389605053504151717_n

Nautica Zwemvereniging Antwerpen werd opgericht in het jaar 2003 door de gelauwerde Antwerpse top zwemcoach Edwin Vinken. Samen met Suzanne, Martin en Wendy vormde Edwin de club die ondertussen honderden fanatiekelingen crawl aanleerde.

Het idee achter op het opstarten van deze nieuwe techniekschool vond haar oorsprong in Edwin’s typerende passie voor zwemtechniek en beantwoordde tegelijk ook aan de publieke vraag naar expert techniekadvies. Terwijl er op de Antwerpse zwemmarkt traditioneel altijd een breed aanbod aan watersportactiviteiten heeft bestaan bleek er hier een leemte te zijn die Nautica sindsdien tracht in te vullen.

edwin

Edwin bouwde zijn Merksemse competitie team solide op rond een doorgedreven technische basis. Al doende zorgde hij er voor dat deze kleine Antwerpse gemeente in de jaren 90 en vroege jaren 2000 een opvallend hoog aantal zwemmers op regionaal, nationaal en internationaal niveau huisvestte. Meer specifiek in de vrije slag was hij de architect achter verschillende Belgische records, onder meer met topzwemster Tine Bossuyt maar ook met de Merksemse 4 x 100 vrije slag damesploeg.

Naast zijn werk voor de Merksemse club werd er vanuit de VZF ook beroep op hem gedaan om de Vlaamse jeugdselectieploeg Future Team te coachen en leidde hij verschillende nationale delegaties op internationale tornooien. Edwin stond aan het einde van de jaren 90 aan de wieg van de Antwerpse fusieclub Brabo als één van haar bedenkers en was webmaster van http://www.swim.be.

Wanneer Edwin na een carrière van 18 jaar als competitie coach besloot de fakkel over te dragen aan de volgende generatie ontstond het idee van Nautica. Wat begon met slechts 1 trainer en 1 baan in het oude zwembad in de Veldstraat barstte al snel uit zijn voegen. Tijd om te gaan uitbreiden!

Vanaf 2005 vond Edwin een vaste rechterhand in Joris Buijle, een oude pupil, voormalig lid van Edwin’s elite team in Merksem en niet geheel toevallig ook een zwemcoach met een grote passie voor techniek. Stuk voor stuk genoten Edwin’s atleten een ongezien sterke technische opleiding, waardoor ze dan ook steeds goede Nautica kandidaten waren. Als derde Nautica coach traden dan ook verschillende ex-Merksemse zwemmers aan, aangevuld met enkel bevriende trainers. Het team werd door de jaren heen versterkt door Eva, David, Steven, Maarten, Gert en ten slotte Yana.

Na een drietal jaren het zwembad Veldstraat als thuisbasis te hebben geclaimd moest onze club uitwijken naar het zwembad Arena in Deurne voor onze gekende Maandag avond sessie. Het voordeel hieraan was dat we voor het eerst een volledig bad konden in gebruik nemen. Dit gaf de drie groepen meer plaats dan ooit om in alle comfort hun geliefde wrikjes uit te voeren.

Van dag één werd de organisatie ondersteund door Suzanne De Beule en Martin Vinken. Na 15 jaar bij Nautica besloten zij samen met Edwin dat het tijd was om de fakkel over te dragen en te gaan genieten van een welverdiend zwempensioen.

Nautica kon echter niet zomaar ophouden te bestaan na een dergelijke rijke geschiedenis en daarom besloten de twee resterende Nautica coaches Joris Buijle en Yana Noël om de werking verder te zetten. Zo ging in het najaar van 2018 Nautica 2.0 van start.

Als Nautica 2.0 willen we niet breken met de rijke technische traditie waarop onze club gebouwd is maar wel trachten we een breder aanbod te kunnen brengen. Zo werd er in het nieuwe seizoen van start gegaan met een begeleide conditionele training waar onze zwemmers de kans krijgen van een ander aspect uit het zwemmen te proeven.

En zo zijn we na een omweg van een decennium sinds dit jaar terug in het ondertussen in haar glorie herstelde zwembad (SportOase) Veldstraat.

Naar de toekomst toe wordt er hard nagedacht over de “volgende stap” na dit uitbreiden van ons aanbod. We blijven steeds op zoek naar creatieve en vernieuwende manieren om de zwemsport aan de man te brengen en hopen ons aanbod nog meer te kunnen gaan uitbreiden in de toekomst!